И двете учения – Аюрведа и Йога разглеждат човека като съвкупност от тяло, дух и съзнание.

Аюрведа се концентрира върху връщането на баланса и здравето в тялото чрез правилно за съответния човек хранене и начин на живот. Хранителният режим и подходящите терапии се предлагат след аюрведична консултация, която отчита индивидуалната конституция на човека.

Йога се занимава с концентрирането на съзнанието. Физическите пози (асани) и дихателните упражнения (пранаяма) връщат фокуса ни върху собствените ни усещания, преживявания, мисли и емоции. С времето, практиката и наблюдението ставаме съзнателни за всички тези вътрешни процеси и можем да изберем кои от тях да променим, за да се чувстваме добре. Йога преминава отвъд постелката и се превръща в начин на живот.

И двете се допълват чудесно. Йога и Аюрведа могат да бъдат изживявани единствено чрез личния опит. За целта не е нужно да пътувате чак до Индия, можете да се оставите в ръцете на опитни специалисти, които ще изготвят Вашата лична програма.

Пример от опита

Клиентка на 55 години страда от професионално и семейно натоварване. Тя се насочва към практикуването на йога поради продължително състояние на изтощение, нарушения на съня и напрежение във врата.Аюрведическата диагностика установява нарушение на Вата и отслабване на Агни (вътрешния огън). Кратка почивка от работата ѝ позволява да разполага с достатъчно време за прилагане на аюрведичните препоръки. Клиентката успява да промени своето хранене и минимум два пъти дневно да се наслаждава на топло, прясно приготвено ястие, което балансира Вата доша. Малки ежедневни ритуали като например масаж на ходилата, достатъчно почивки през деня, както и разходки на чист въздух допринасят за спокойствие в ежедневието и подобряват съня. Аюрведичните билки подпомагат храносмилателането и стимулират нервната система. Терапиите премахват на напрежението и помагат на тялото най-накрая отново да се почувства отпочинало.

В йога часовете се разработва програма от Пранаяма, Асани и медитативни упражнения. Клиентката може да изпълнява упражненията ежедневно вкъщи. Сутрин те ѝ помагат да открие енергия, сила, подвижност и позитивно настроение. Тя създава по-добра връзка с тялото си и по този начин може да почувства кога определени ситуации водят до напрежение и кога започва да се претоварва. Все повече ѝ се отдава в такива ситуации да поставя личните си граници и да си дава почивка.

Комбинацията от йога и аюрведа й помага да опознае себе си, нуждите и способности си по-добре и открива какво е да се погрижиш с любов за самия себе си. Крайният резултат е по-малко напрежение, балансиране на вата доша и усещане за повече виталност в тялото.