Аюрведичните масажи с масла подобряват цялостното излъчване и успокояват напрегнатите нерви. Всички телесни тъкани, преди всичко кожата, се захранват интензивно, остават еластични и тяхната функция се засилва. Чрез оживената обмяна на веществата допринасят за вътрешното пречистване.

Те премахват изтощението, умората и стреса и подобряват веднага съня, като по този начин се постига усещане за спокойствие и благосъстояние.
Аюрведичните масажи стимулират имунната система и предпазват от разболяване. Схващанията бързо изчезват, а менталната умора (която е причина номер едно за прегаряне) се регулира.

Ние извършваме масажите единствено с висококачествени терапевтични билкови масла. Кое от маслата ще се използва, решаваме заедно в предварителния ни разговор. (напр. масло за намаляване на напрежението в мускулите, масло за стави, анти-ревматично масло, отстраняване на шлака и т.н.)
Всеки масаж завършва със следпочивен период и успокоителен аюрведически чай. Затова запланувайте малко повече време от предвиденото.

Подготовка за масаж

Ако имате запазен час за масаж, но поради една или друга причина, не можете да дойдете, моля да ни информирате за това в рамките на 48 до 24. Можете да се свържете с нас по телефона или да ни изпратите SMS.

В деня на масажа моля, не носете най-хубавите си дрехи, тъй като маслото попива, но част от него остава върху кожата, за да може действително да подейства и може да нацапа дрехите Ви.

Освободете от всякакви ангажименти времето след масажа и се отдайте на почивка вкъщи. Спортуването след масаж не е препоръчително. Само в състояние на покой тялото може да извлече максимума от лечебната процедура. Ако в деня на масажа времето е студено, е хубаво да донесете кърпа за глава или шапка, за да предпазите главата от вятър или студ след процедурата.

Един до три часа след терапията Ви маслото трябва да бъде измито със сапун и хладка вода. Това е много важно, за да може кожата отново „да диша“ правилно. Маслото не е „изгубено“. Това, което е било необходимо на тялото е попило в кожата и вече въздейства вътрешно на организма.

След масажа пийте топла вода с джинджифл. По този начин подпомагате естествените пречистващи способности на организма си.

Аюрведични масла

Маслата са неизменна част на аюрведичесната Панчакарма (система за пречистване на организма). Аюрведа терапевтичните масла и се базират на вековни рецепти, останали непроменени и до днес. Тяхната уникалност е в прецизното им производство и широко приложение. Аюрведическите масла могат да бъдат от растителни, минерални или животински субстанции, като тайната тук се крие в специалната им комбинация. Едни от най-разпространените в днешно време масла са Маханараяна, Дханвантарам, Кшеерабала, Сахачаради, Муривена.
Използваните в Аюрведа масла изчистват, подхранват и лекуват, като въздействат на кожата, както и на всички органи, тъкани и кости в човешкото тяло.
Терапиите, които включват външно приложение на маслата, независимо дали говорим за масаж или изливане на маслото върху част от тялото, се осъществяват винаги с топло билково масло, за да може чрез комбинацията от натиск/докосване, масажна техника, топлина и масло да се постигне синергичен лечебен ефект. При масажа следва всяка една област на тялото да се манипулира за минимум пет минути, за да може маслото и всички негови вещества да проникнат в седемте телесни тъкани.

ВИДОВЕ МАСАЖИ

Абхянга -масаж на цяло тяло

При абхянга масажа тялото се масажира с топли, благоуханни масла. Използват се приглаждащи движения, а целта е постоянно втриване на маслото в кожата. Целта на терапията е дълбоко отпускане и премахване на телесното и емоционално напрежение. Активират се т.нар марма точки (точки на виталност), така че жизнената енергия да циркулира правилно в тялото.
При тази терапия на физическо ниво могат да се отделят шлаки и токсини (понати в аюрведа като ама). Тази детоксикация има цялостно успокояващо въздействие и връща усещането за вътрешно равновесие и хармония. Стимулират се способностите на тялото да се самолекува.
Абхянга е особено подходяща при натрупване на Вата, за прогонване на напрежението и умората.

90-минутен масаж +следпочивен период + аюрведически чай – 90 lv
60-минутен масаж +следпочивен период + аюрведически чай – 68 lv

Широ и Мукабхянга- масаж на глава и лице

«Ако се проведе стандартен масаж с масло в областта на главата, се подхранва косата и корена на косъма; естественият цвят на косата се запазва и кожата на лицето се отблагодарява с блестяща красота; всички сетивни органи се изострят; стимулира се ободряващ сън и емоционална хармония. Проблеми, като главоболие, косопад или побелели коси, не се проявяват.» (Чарака Самхита)

Лицето се смята за огледало на душата. Комбинираните масажи на глава и лице предразполагат към освобождаване на стреса и успокояване на менталната дейност. Грижите изчезват и бръчките се заглаждат, нервното напрежение намалява и съзнанието се освобождава от негативни мисли. Едновременно с това се отпускат кожата на главата, мускулатурата на лицето, раменете и врата. Много добре се отразява и на „скърцането със зъби“.

30-минутен масаж +следпочивен период + аюрведически чай – 35 lv

Набхи- масаж на коремни органи

Масажът на коремни органи е особено подходящ при психическо напрежение, липса на енергия и нарушения в областта на корема и таза. Той може да облекчи болки в долната част на гърба и да е много полезен за пречистване на червата.
Коремът и диафрагмата се считат за център на емоциите. Нашият корем много често е „по-умен“ и „по-бърз“ от главата ни. Затова при неравномерно натоварване и неправилно хранене често се появяват втвърдявания в тази област. При масажа най-напред се облекчават горните тъканни слоеве. След това с нежен натиск се масажират и стимулират и вътрешните органи. По този начин се отстраняват напрежения в областта на корема. Чувството на облекчение в повечето случаи се разпространява из цялото тяло. Храносмилателната енергия се привежда отново в хармонична циркулация.

60-минутен масаж +следпочивен период + аюрведически чай – 35 lv

Пада Абхянга- масаж на ходила

Масажът на ходилата балансира дейността на всички вътрешни органи и системи, премахва напрежението от стъпалата и прасците, има заземяващо действие и регулира смущения в съня.
Ходилата се смятат за огледален образ на човека. Чрез този масаж можем да стимулираме всички органи, части на тялото и енергийни центрове (чакри). По този начин аюрведическия масаж действа успокояващо, облекчава стреса и ускорява обмяната на веществата.

20-минутен масаж +следпочивен период + аюрведически чай – 28 lv

Широдхара- изливане на масло върху челото

Изливането на масло върху челото „Широдхара“ е едно от най-ценните аюрведични терапии. В този случай върху челото се разлива фина струя от топло масло. Това води до дълбока релаксация на цялото тяло и усещане за вътрешен покой.
Широдхара се усеща не само телесно като блаженство, а действа особено при свръхнервност, безсилие, нарушения на съня и за овладяване симптомите на „бърнаут“. Хилядолетната индийска практика привежда тялото и душата в хармония и придава дълбока удовлетвореност.
По време на Широдхара и в часовете след това, нашето съзнание се нормализира прогресивно. Това обяснява и интензивното въздействие върху мозъка и нервната система. Няколко часа след Широдхара сме изключително предприемчиви и помним всякаква информация особено добре.
За оптимален резултат е добре да се направят 3 или повече процедури.

60-минутен масаж +следпочивен период + аюрведически чай – 40 lv

Удхаршана- прахов масаж

Удхаршана е добре позната аюрведична терапия за цялото тяло с прахообразна смес от брашно и билки. Тя спада към категорията на Удвартана (прахови масажи) и се характеризира със загряване чрез триене на кожата. Аюрведичните прахови масажи са разработени около 6-ти век, като първоначално са били предназначени като процес на почистване след маслен масаж.
Прахът може да се нанесе директно върху сухата кожа, като така действието е най-интензивно, или първо кожата да се намаже с масажно масло, като така действието е по-меко.
Според Аюрведа, Удхаршана може да стимулира лимфния поток и кръвообращението, да намали целулита, да облекчи сърбежа, да изглади кожата, да спомогне за намаляване на телесното тегло.
По-меката форма на Удвартана е Утсадана, при която се използва билкова паста, вместо прах.
Подобни свойства има и масажът Гаршан (масаж с копринени ръкавици). При него цялото тяло се намазва с масло, след което се прави масаж с по-грубата страна на копринена ръкавица.

60-минутен масаж +следпочивен период + аюрведически чай –

Пинда сведа- аюрведичен билков масаж

Пинда сведа е аюрведичен билков масаж, който представлява топлинна терапия (sveda означава пот, нагряване). Изпълнява се с горещи ароматни билкови торбички, които се наричат пинди или болуси. С торбичките последователно се правят силни и леки движения по мускулните нишки и меридиани (нади). За Пинда сведа могат да се използват различни комбинации от билки и аромати.

Пинда сведа стимулира обмяната на веществата, увеличава кръвообращението на кожата, мускулите и съединителната тъкан. Прилага се за пречистване и успокояване. Укрепва кожата и тъканите, особено в проблемни области като корем, бедра, белези и стрии. Използва се за ревитализация и подсилване на клетъчното делене. Прилага се като терапия за болка, най-вече в зоната на ставите и нервите. Пинда сведа помага за намаляване на теглото и сковаността на тялото, активира храносмилането и имунната система.

60-минутен масаж +следпочивен период + аюрведически чай –