Думата йога идва от санскрит и буквално означава „единство, обединение“.

Целта на практиката е да се постигне хармонично единство между физическото тяло, емоциите и ума. За целта се използват различни похвати. Основните сред тях са физически пози (асани), дихателни техники (пранаяма), релаксация и медитация.

В съвремието ни много хора избират да практикуват йога като метод да намалят стреса и да се върнат в състояние на хармония. Множество излседвания показват, че тази древна традиция е изключително благотворна при безпокойство, нарушения на съня, бърнаут, притеснение, паника, депресия и летаргия.

Интелигетността на йога практиката идва от съчетаването на различните елементи, като така се стимулират всички състеми и вътрешни органи, тонизират се мускулите и се работи за ратягане на фасцията. Редовната практика повишава имунитета, връща доброто настроение и подобрява самооценката ни. С времето йога се превръща от нещо, което правим на постелката в начин на мислене и това трайно повишава качеството на живота ни

Подобрена концентрация

Проблемите при концентрацията водят до това, че не можеш да изпълниш добре задачите, които са важни за теб. Йогата помага да съсредоточиш ума си в една точка, напр. дишането. Това упражнение при практикуването на йога след това автоматично ти помага в ежедневието.

Повече търпение в ежедневието

Нетърпението означава, че на човек му се иска бързо да стигне някъде другаде или да започне да се занимава с нещо друго. Предимство на редовното практикуване на йога е умението да можеш да се отдадеш изцяло на настоящия момент.

Спомага за дълбокото дишане

Чрез дълбокото, осъзнато дишане твоята жизнена енергия се повишава.

Y O G A

Йогата освобождава тялото

Наслади се на почивка от ежедневието си. Обикновено напускаш постелката в по-добро настроение, отколкото си бил преди практикуването.

Повишена самоувереност

Редовното трениране ти дава възможност да засилиш вътрешните и външните си качества като сила, баланс и концентрация. На енергийно ниво, йога подсилва чакрата на слънчевия сплит, което подпомага самоувереността.

Изостря интуицията

Нашата интуиция по правило е разположена в дясната половина на мозъка. В днешния изключително рационален свят за съжаление много рядко се вслушваме в този аспект на нашия ум. Редовното практикуване на медитация помага да останем спокойни, да ценим тишината и да предотвратим страховете си.

 

Кой може да практикува йога

Всеки може да практикува йога. При това е напълно без значение дали си гъвкав или спортист. Просто трябва да си отворен и да вземеш участие. Още след първия час ще почувстваш, как се зареждаш с нова енергия и се чувстваш по-балансиран.

часът по йога

Един час по йога продължава 90 минути. Той започва с първоначална релаксация. Следват упражнения за дишане (пранаяма), за да се активират и хармонизират енергиите.
След това с упражненията за загряване навлизаме в основната част от тренировката и практикуваме различни пози от йога.
Накрая можеш да се отпуснеш чудесно в дълбока релаксация и да приведеш тялото и ума си в състояние на покой.