Аюрведична консултация

По време на холистичната аюрведа консултация се обсъжда пълната медицинската история на пациента, след което се прави диагностика на пулса на двете ръце, както и преглед на езика и очите. Наблюдава се цялостното физическо състояние на човека, неговото поведение и навици. След прегледа се дават препоръки за физическо и психологическо благополучие и равновесие, изготвя се индивидуално меню и стратегия за лечение при нужда.

Защо се прави това?

Зад аюрведичните диагностични и терапевтични стратегии се крият концепции с дълбок смисъл по отношение на здравословното хранене и появата на заболявания. Аюрведичната консултация е част от традициите на Аюрведа и представлява цялостен метод за определяне на отношенията на отделните Доши. Според Аюрведа във всеки човек действат биоенергии, т.нар. Доши- Вата, Пита, Капха, които са в уникална комбинация за всеки човек. Те са отговорни съответно за различни функции в телесната и душевна система, и трябва да се намират в индивидуално равновесие със собственото си телосложение. Ако се стигне до неравновесие на тези фактори, т.е. ако отделни Доши са твърде силно или твърде слабо изразени, този индивидуален баланс се нарушава и човек се разболява. Този метод изважда наяве коренната причина за болестта и се лекуват не само симптомите, а цялото тяло.
В аюрведическите диагнози и терапии се включват всички фактори, които могат да повлияят позитивно върху лечението на човек и съответно да върнат цялостното му здраве. Чрез комбиниране на различни терапевтични елементи се създава синергичен ефект, който има лечебно въздествие.
Терапевтични елементи на аюрведа са:
– външни аюрведически приложения
– консултиране по отношение на хранене и стил на живот
– билколечение
– йога и двигателни упражнения
– специални процедури за детоксикация (Панха Карма)
– специална йога-терапия